Groep 7
Welkom op onze groepspagina!

Welkom in groep 7!

​​Hallo! Wat leuk dat je een kijkje neemt op de groepspagina van groep 7. Wij zijn een enthousiaste en leergierige groep met 24 kinderen. We kunnen ontzettend hard werken, maar vinden het ook fijn om onze 'ontspanningsmomenten' te krijgen tussendoor. Gedurende het schooljaar zullen we veel leuke dingen gaan doen, met als afsluiting het Hapskamp!!

Sinds dit schooljaar werken we niet meer met vaste werkplekken, maar kiezen we bewust voor een werkplek bij de taak waar we op dat moment mee bezig zijn. Het kiezen van een geschikte werkplaats draagt namelijk voor een groot deel bij aan de doelgerichtheid waarmee we werken. Dit vraagt veel verantwoordelijkheid van ons allemaal. Samenwerken doen we ook regelmatig. Dit kan zijn tijdens een taalles, maar bijvoorbeeld ook wanneer we gezamenlijk een talen(ten) spel spelen om onszelf verschillende woordensoorten eigen te maken. Door structureel te reflecteren blijven we alert op de manier waarop we werken en hoe met elkaar omgaan in de klas.

Flyer groep 7

Project-website

Groep 7 heeft, zo aan het eind van het schooljaar, ervaren hoe is was om te leven rond 500 voor Christus, de ijzertijd. Samen met hun Hapsouder leerden de kinderen hout hakken, vuur maken, brood bakken, schapen hoeden en oude ambachten. Het waren drie leerzame dagen en iedereen kwam moe, maar voldaan weer thuis. Een mooie herinnering waar ze in de vakantie nog vaak aan zullen terugdenken.

Yes!! Hapskamp mag dit jaar weer gewoon drie dagen doorgaan! 👩‍🌾 🧑‍🌾 Dat betekent dat de kinderen informatie krijgen over hoe en waarvan werd geleefd in de ijzertijd én er moeten potjes van klei en jacks van jute gemaakt worden. Zoals jullie kunnen zien zijn de kinderen hier vol enthousiasme mee aan de slag gegaan!! 

Duurzaam design

We zijn bij Blink begonnen aan een nieuw thema, namelijk Duurzaam Design. In dit thema ontdekken de kinderen wat duurzaam design is en hoe ze zelf een duurzaam product kunnen maken. De komende weken gaan de kinderen dan ook heel praktisch aan het werk. Vandaag bijvoorbeeld tijdens de les 'slopen maar', werden er 25 apparaten uit elkaar gehaald. Denk hierbij aan een oude camera, wekkerradio's, telefoons en een oud scheerapparaat. De apparaten zijn niet alleen uit elkaar gehaald, maar er is ook al even kort nagedacht over de duurzaamheid van de apparaten. Kunnen bepaalde onderdelen namelijk hergebruikt worden? De kinderen én de juf waren laaiend enthousiast. 

Apparaten uit elkaar halen

De afgelopen weken zijn de kinderen uit groep 7 en 8 bezig geweest met het thema Oorlog en Vrede, waarbij de focus lag op de Tweede Wereldoorlog. Om dit project op een mooie manier met elkaar af te sluiten, hebben we het oorlogsmonument van Twello geadopteerd en zijn we daar met z’n allen naar toe gegaan. We stonden stil bij hen die vielen, we hebben gesproken over het belang van herdenken en er is, namens alle kinderen, een bloemstuk gelegd. Het was een bijzondere middag.

Wauw! Wát een geweldige dag om weer met elkaar te starten na de lockdown. Zondag heeft iedereen thuis al kunnen genieten van Winter Wonderland en vandaag konden we er met elkaar van genieten. Warm en waterdicht ingepakt hebben we deze eerste schooldag gebruik gemaakt van de vele sneeuw en veel buiten gespeeld. We hebben sneeuwballen naar elkaar gegooid, tikkertje gedaan, we zijn met en zonder slee van het bergje gegleden én we hebben de juf meerdere keren bekogeld en ingepeperd. Al met al een fijne start!

Na de kerst ging de school  helaas weer dicht. Gelukkig hadden we met zijn allen al weer snel het ritme van thuisonderwijs te pakken. Naast hard werken, kregen de kinderen ook keuze opdrachten. Zo konden de kinderen laten zien wat hun werkplek thuis is, of moesten ze drie dingen zoeken die bij elkaar 3 kilo weegt.

Eindproduct Blink

Als eindproduct moesten de kinderen van groep 7 en 8 een magazine gaan maken. Er waren 4 magazines, dus 4 redacties. Het was erg belangrijk dat er een goede taakverdeling kwam om tot een mooi product te komen. Hiernaast vindt u onder de knoppen de magazines van de vier groepen. Veel leesplezier!

Vrijdag 4 december vierden we Sinterklaas in alle groepen. In groep 7 is iedereen druk geweest met het maken van mooie surprises en een mooi bijpassend gedicht. Het was een prachtig resultaat. Het was een zeer gezellige dag met allemaal mooie cadeaus.

Blinkproject Dood, Levenloos of levend

Sinds de herfstvakantie zijn wij bezig met het Blinkproject 'Op leven en dood'.
Naast dat wij allemaal lessen gevolgd hebben over het verschil tussen leven, dood en levenloos, uitstervende dieren, de ontwikkeling voor de geboorte en moordende planten en dieren, zijn we ook creatief aan de slag gegaan. We konden op drie verschillende manieren geometrische dieren maken: met behulp van een 3D-pen, wol, papier en prikpen of hout, wol en spijkers. Zie hiernaast een aantal prachtige resultaten:

Van 30 september tot en met 9 oktober vond de jaarlijkse Kinderboekenweek plaats. Dit jaar was het thema: En toen? 

Dit thema sloeg mooi aan op het thema 'fantastische families' waar we vanuit Blink mee aan het werk waren. De kinderen gingen onderzoek doen naar een 'fantastische' familie en dit verwerken in een verhaal, strip, script of prentenboek (van elk soort boek is door de leerkrachten een voorbeeld gemaakt, het voorbeeld stripverhaal is ook op deze pagina te vinden). Hier zijn prachtige resultaten uitgekomen. Één van de verhalen is te vinden op deze groepspagina. Naast de verschillende activiteiten aansluitend op het thema vindt in groep 7 en 8 ook de jaarlijkse voorleeswedstrijd plaats. De kinderen die hier aan mee wilden doen, hebben kunnen oefenen bij de onderbouwgroepen. Daarna hebben er in de klas voorrondes plaatsgevonden. Ten slotte hadden we een spannende finale tussen 3 kinderen uit groep 7 en 8. De kinderen en leerkrachten waren het dit jaar unaniem eens, dat Kiki de voorleeskampioen van De Kleine Wereld is geworden. Van harte gefeliciteerd, Kiki! Zij mag als het goed is ergens in februari haar stuk nog een keer voorlezen in de bibliotheek en het opnemen tegen de andere voorleeskampioenen uit de gemeente Voorst. Succes!

In de eerste periode van het schooljaar werken we tijdens Blink aan het thema 'Fantastische Families'. Tijdens één van de theoretische lessen hebben de kinderen geleerd hoe het was om tijdens de Eerste Wereldoorlog in een loopgraaf te moeten (over)leven. Voor een aantal was dit enorm indrukwekkend om voor het eerst te horen. Veel kinderen kunnen zich er (gelukkig) niets bij voorstellen. Toch hebben ze zich geprobeerd in te leven in een soldaat van toen en vanuit zijn naam een brief geschreven aan het thuisfront.Ook zijn de kinderen bezig met het natekenen van een portretfoto van een fantastisch persoon. Het was echter niet gewoon natekenen, de kinderen moesten hun geprinte foto twee keer zo groot na tekenen. Hiervoor werd een stappenplan gebruikt en zoals te zien is, zijn er ontzettend mooie resultaten uitgekomen.

De afgelopen periode heeft groep 7 gewerkt aan verschillende periodetaken. De kinderen hadden tot aan de herfstvakantie de tijd om deze taken af te ronden. Dit betekent dat de kinderen goed moeten plannen wat ze wanneer gaan oefenen en later toetsen. Dit lukt bij een aantal kinderen al best goed. Na het maken van de toets, vullen de kinderen een evaluatieformulier in. Hierop schrijven ze of de toets gehaald hebben en wat ze eventueel anders kunnen doen om de toets wel te halen.
Is de toets behaald, dan plakken ze een sticker op de poster achter in de klas.

Tijdens rekenen werken we aan de doelen voor oppervlakte en omtrek. Om het voor de kinderen zo realistisch mogelijk te maken zijn we naar buiten gegaan. In groepjes zijn de kinderen aan de slag gegaan. Allereerst moest er bepaald worden hoe groot 'het figuur' moest worden en dan moest er gezamenlijk getekend worden. Na het tekenen van de figuren moest er uiteraard ook nog gerekend worden. We hopen deze doelen aan het einde van het blok allemaal te kunnen behalen!

gogoanime